Janet


Dit klok slaat weer 07u30, als ik de voordeur achter me dicht sla. ‘En hoe was de ochtend wandeling, jij bent snel terug! Nieuwe record?’ vraagt Jan terwijl hij de tafel aan het dekken is. 'Jannie liep deze keer ook mee, die heeft de pas er goed in’. De geur van versgebakken broodjes van hiernaast lokken me de keuken in. ‘De kampioentjes zijn weer terug bij de bakker – heerlijk Jan!’  ‘Tja, mijn vader zei altijd; belangrijkste maaltijd van de dag’! Hoorde ik vanuit de woonkamer. En zo is het Jan.


Ik sta onafhankelijk in het leven. Heerlijk vind ik dat. Gezelligheid en mensen maken mij het gelukkigst. Als schrijfster van kookboeken combineerde ik dan ook mijn twee passies: koken en gezelligheid van samen eten. Dat laatste doen mijn huisgenoten trouwens ook graag.


Samen met Herman was ik de eerste bewoner van de Proudhome hier in Zwolle. Door het netwerk van Proudhomes ben ik aanmerking gekomen met verschillende andere geinteresseerden en konden we samen een mooi en passend gezelschap samenstellen. Ook hadden we inspraak over de gemeenschappelijke ruimtes. De keuken was natuurlijk mijn project.


De combinatie van gezelligheid met momenten van rust en ontspanning in mijn kamer de perfecte uitkomst. Proudhomes heeft mij een extra doel in het leven gegeven, mijn huisgenoten voorzien van de heerlijkste maaltijden. Elke dag is weer een nieuwe uitdaging voor het avondmaal en zo ook vanavond. Zoete aardappel stampotje met brie, walnoten en courgette staan op het menu. Ja, zonder vlees.


‘We zitten hoor Janet!’ hoor ik Herman roepen vanuit de woonkamer. Wanneer ik de borden uitserveer dient het moment van de waarheid aan: de eerste hap. Gespannen kijk ik naar Jan, Herman, Piet en Marie. Een seconde stilte. ‘Nou Janet, alsof een engeltje op mijn tong plast’ zegt Piet zoals hij dat elke keer zegt. Ik zucht en lach, weer gelukt.Doe nu de test!


Screenshot 2019-07-26 at 12.25.07.png