Jan


Maandag 7:00 uur. Ik ben niet de eerste die wakker is. Piet is altijd het vroegst. Hij is aan zijn derde kop koffie begonnen en heeft de sportsectie van de stentor bijna uit. ‘Moge’ klinkt het opgewekt. FC Zwolle zal wel gewonnen hebben dit weekend. Frieda is ook al wakker. Haar kleindochters van 10 en 12 komen bij haar op bezoek. Het is schoolvakantie en ze gaan naar Apenheul. Herman brengt ze in zijn auto. Hij is gek op kinderen. En apen.

Ik doe mijn jas over mijn ochtendjas en loop naar de bakker. Dat doe ik elke dag. Verse broodjes, en ontbijten met z’n allen, daar geniet ik van. Net als vroeger. Belangrijkste maal van de dag, zei mijn vader altijd. ‘Ha Jan, fijn weekend gehad?’ Klinkt het van achter de toonbank. ‘Het gebruikelijke?’ ‘Nee, Marie is nog met vakantie, helemaal in Afrika om haar kinderen te bezoeken, die wonen daar.’


Het is fijn dat mijn huisgenoten mijn normen en waarden delen, zoals samen ontbijten. Het zijn de kleine dingen waarin ik mijn steentje kan bijdragen. Dat houdt het leven zinvol. Dat doet overigens iedereen, maar wel op zijn eigen manier. Janet houdt van koken, maar boodschappen is een opgave. Dus dat doe ik, of Herman. Of Samen.


Je moet je ook kunnen aanpassen, maar dat houdt je bij de les. Toen ik voor het eerst bij dit Proudhome kwam, merkte ik dat dat ik gebruiken had die mij zelf niet meer opvielen. Zoals fluiten. Dat deed ik de hele dag zonder dat ik er zelf erg in had. Tja, dat gebeurt als je lange tijd alleen bent geweest. Eenzaam ben ik nooit geweest. Wel alleen. Het is fijn om dingen te kunnen delen met mensen die dicht bij je staan. Ook al ken je ze nog niet zo lang.

Vanavond komen mijn vrienden kaarten. Dat doen we elke maandag. Marit doet ook vaak mee, maar die kan er niks van. Dat zeggen we maar niet. Hartenjagen doe je nou eenmaal met z’n vieren.


Het is fijn om zelfstandig te zijn. En te blijven.


Ook weten of Proudhomes iets voor u is? Doe nu de test!


Screenshot 2019-07-26 at 12.25.07.png